Inca un „succes” al actualei administratii girocene: neincluderea in programul „Masa sanatoasa”!

Ca de fiecare data la finalul lunii, consilierii locali din Giroc sunt chemati joi, 29 februarie, intr-o sedinta de consiliu pentru a vota printre altele „demararea procedurilor necesare in vederea asigurariii mesei calde pentru Liceul Teorretic David Voniga prin infiintarea unor cantine scolare in locatiile de pe Strada Trandafirilor si Bdv Aviatiei”. Cererea semnata de conducerea Liceului David Voniga din Giroc apare pe masa alesilor locali la doar cateva ore de la anuntarea unitatilor de invatamant din tara care vor beneficia de mese calde de la Guvern prin programul „Masa sanatoasa”, program de la care scoala din Giroc lipseste.

Cu toate acestea, in ultimul ceas, se incearca dregerea busuiocului, prin faptul ca se ia in calcul infiintarea cantinelor in Giroc, dar costul mesei calde va fi suportat de catre parintii elevilor, printr-un abonament lunar. Pe sistemul noi, ca stat, nu suntem in stare sa va dam mancare gratis, cumparati-o voi… Asteptam cu interes publicarea textului de hotarare de consiliu local pentru a vedea modul in care se va pune in aplicare. Conform documentului publicat pe site-ul EDUPEDU.RO nu mai putin de 34 de scoli din judetul Timis vor beneficia de acest program, pe lista fiind scoli din orasele Timisoara, Deta, Jimbolia, Sannicolau Mare, Recas sau din comunele Sag, Comlosu Mare, Fibis, Traian Vuia.

Masa de 15 lei pentru un un elev

Programul ”Masa sanatoasa” presupune acordarea unei mase calde sau dupa caz, a unui pachet alimentar, in limita a 15 lei/beneficiar, bani veniti din bugetul national. Conform propunerilor de lege aprobate de Guvern, fiecare Unitate Administrativ Teritoriala poate suplimenta aceasta suma prin Hotarare de Consiliu Local. In pretul initial, cel de 15 lei este calculata materia prima si serviciile de preparare a produselor precum si cheltuielile de transport.
Vor beneficia de o masa calda sau de un pachet cu produse prescolarii si elevii prezenti la ore, conform structurii anului scolar. Programul „Masa sanatoasa” nu se acorda pe durata vacantelor sau a altor sarbatori declarate prin lege ca zile nelucratoare.

Meniul inclus in programul „Masa sanatoasa”

in cazul pachetelor alimentare, acestea se acorda in situatia in care scoala nu are logistica necesara pentru asigurarea mesei calde in regim propriu sau catering. Variante orientative de meniu care includ sugestiile Institutului National de Sanatate Publica: 1. ciorba de legume; 2. supa de pui cu legume; 3. ciorba de vacuta cu legume; 4. legume cu piept de pui la gratar; 5. mâncare de mazare cu piept de pui; 6. pilaf cu legume si ficatei de pui; 7. piure de morcov cu gratar de pui; 8. piure de cartofi cu piept de curcan; 9. mâncare de varza dulce cu friptura la cuptor; 10. ghiveci de legume cu pui; 11. orez cu legume si pui la tava; 12. sufleu de broccoli cu brânza; 13. cartofi gratinati cu piept de pui la gratar; 14. tocana de legume cu orez brun; 15. piure de cartofi cu sfecla si chiftelute de legume; 16. omleta cu legume – ardei, ciuperci, ceapa verde si brânza telemea; 17. sufleu de conopida, broccoli si brânza la cuptor; 18. dovlecel umplut cu brânza la cuptor; 19. ciuperci la cuptor umplute cu brânza, pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani; 20. macaroane cu brânza; 21. cartofi frantuzesti, la cuptor, cu brânza si ou; 22. quinoa cu legume; 23. sandvici cu unt, sunca, cascaval si legume – rosii, castravete, salata; 24. sandvici cu piept de pui la gratar sau pulpa de pui dezosata la gratar cu legume crude – gogosar, varza, morcov; 25. un fruct intreg.

Lasă un comentariu