O localitate din Franta interzice folosirea smartphone-ului pe strada! Ce am putea interzice la Giroc?

Locuitorii din Seine-Port, localitate aflata in apropierea Parisului, au fost chemati la urne pentru a vota un referendum mai putin obisnuit. Rezidentii de aici au avut de ales intre folosirea smartphone-urilor pe teritoriul comunei in care traiesc 1800 de locuitori sau intrezicerea acestor aparate in timpul deplasarii pe strada, in intersectii ori parcuri.

Ideea referendumului a luat nastere in 7 octombrie 2023 in urma unei conferinte la care a participat un medic specialist in protectia infantila si unde s-a discutat despre efectele nocive ale utilizarii acestor aparate asupra tinerilor. La elaborarea documentului propus spre aprobare au muncit doi membri ai consiliului municipal, locuitori, profesori, dar si profesionisti din domeniul sanatatii. In elaborarea referendumului, edilul a plecat de la o observatie pe care o facea zi de zi pe strazile comunei sale: ochii lipiti de ecranele smartphone-urilor, relatiile sociale din ce in ce mai limitate si atentia diminuata la riscurile vietii cotidiene.

„Smartphone-urile sunt instrumente extraordinare, eu insumi sunt victima lor! Ele raman insa un pericol pentru cei mai tineri”, avea sa declare primarul comunei din Seine-Port, Vincent Paul-Petit.

De fapt, ceea ce locuitorii francezi au votat nu a fost decat un regulament de buna conduita a locuitorilor din Seine-Port cu privire la folosirea smartphone-urilor. Regulamentul a putut fi consultat de fiecare cetatean din localitatea pe site-ul primariei si fiecare locuitor a putut aduce amendamente, asftfel incat regulamentul sa fie cat mai bun.

„Nu in fata scolii pentru a proteja copiii si a ne intalni, nu la magazine pentru a ne intalni si a discuta, nu in grupuri intr-un spatiu public pentru a pastra viata sociala, nu in timp ce ne plimbam pe strada pentru a asigura siguranta tuturor”, s-a putut citi in documentul eliberat de specialistii din primaria franceza, document care are ca scop sa îndrume locuitorii spre revenirea la contactul social.

Odata validat referendumul, primarul va emite un decret care va interzice utilizarea smartphone-urilor in fata scolilor, in magazine, in timp ce se plimba pe strada sau in grupuri in acelasi loc. Totul insa depinde de bunavointa locuitorilor si oamenilor care vor vizita localitatea, deoarece nu sunt prevazute sanctiuni impotriva celor care nu vor respecta aceste reglementari. In acest context, sa facem un exercitiu de imaginatie si sa ne gandim ce ar trebui interzis pe teritoriul comunei noastre, ce nu ar trebui sa se intample in Giroc?…

Un comentariu la „O localitate din Franta interzice folosirea smartphone-ului pe strada! Ce am putea interzice la Giroc?”

Lasă un comentariu